close
KertUncategorized

Rattan bútorok – klasszika, amely nem okoz csalódást

hojdacie-kreslo-caitlyn-ratan10

Amikor megemlítjük a kerti bútorokat, a rattan automatikusan megjelenik mindenki gondolatában. A kerti rattan bútorok legendás klasszikusok, amelyekkel feltétlenül soha nem fog elrontani semmit, például ha épp egy új relaxációs sarkot tervez. Rattan mindig elkápráztatja a szépségével, de ő is óvatosságot és gondoskodást igényel. Kiváló választás azoknak a kerteknek, amelyek pihenésre és reprezentációra szolgálnak. Alapvető lépés azonban az olyan rattan bútorok kiválasztása, amelyek tartósak és nem okoznak csalódást. Mindig válasszon minőségi darabokat.  Hogyan csináljuk? Mi adunk Önnek tanácsot!

Erica rattan kerti fotel
Erica rattan kerti fotel

Az alap a szilárd konstrukció

A rattan bútorokat manapság az jellemzi, hogy mesterséges vagy természetes szálakból készülnek. A szálaknak azonban meg kell tartózkodniuk valamin, és ezért  alapvető fontosságú a szerkezet, konstrukció. A bútorok kialakítása sok esetben alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készül. Az a fontos, hogy a szerkezet elég erős és ellenálló legyen a környezeti hatásokkal szemben. Legnagyobb félelmet a rozsda okoz. Az egész szerkezetnek stabilnak kell lennie. A termék semmilyen körülmények között nem lehet instabil vagy túl könnyű. Különösen a gyermekes családoknak kell gondolni erre, mert a rossz és instabil rattan bútorok miatt a gyermekek normál mindennapi játék közben is könnyen megsérülhetnek.

Rattan – mesterséges és természetes

A természetes rattan bútorok gyönyörűek, ám hátrányuk is van. Mindig szükséges a fa gondozása. Különösen az időjárási viszonyok befolyásolják. Ha fából készült bútorokat választ, akkor valószínűleg nem kerüli majd el a rendszeres festést és ápolást. Ellenkező esetben a kerti bútora gyorsan gombák, penészgombák és zuzmók otthona lesz. Elveszíti természetes szépségét és ragyogását is. A fa mindig sokkal több gondozást és erőfeszítést igényel, hogy megtartsa a gyönyörű természetes megjelenését.

A műszálak szintén választhatók. A technoratánnak nevezett anyag manapság nagyon elterjedt. Jellemző rá a magas időjárási ellenállás és a hosszabb élettartam. A Technoratan nagyon ellenálló az alacsony hőmérsékleten és az UV sugárzással szemben is, amelyek törékenységet és későbbi károkat okozhatnak. Nagyon jól néz ki, ezért ideális megoldás, ha nem akar választani természetes rattanból készült bútort, amelyről gondoskodni kell.

Remington dizájnos rattan fotel puffal, rattan bútor
Remington dizájnos rattan fotel puffal

A rattan bútorok védőhuzatot is igényelnek!

A védőburkolat kötelező minden rattan bútorra, a választott rattan típustól függetlenül. Bár a technoratan viszonylag ellenálló a környezeti feltételekkel, a védőfedél egy alap dolog. Miért van ez így?

Az első ok a teljes bútor élettartamának meghosszabbítása. A védőburkolat megbízhatóan megakadályozza a bútor károsodását. A második ok (és nem kevésbé fontos) az, hogy a rattan bútorok meglehetősen igényes takarítási jelöltek. Ha megakadályozza az eső és a por hozzáférését, megspórolt magának egy munkával kevesebbet. Ügyeljen arra, hogy a rattan bútorokhoz megfelelő védőhuzatot válasszon.

További tippeket a rattan bútorokról olvashat itt.

Mint mindig, köszönjük a cikk elolvasását. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, ossza meg velünk a megjegyzés szakaszban!
Tags : kertrattan bútorrattan bútorok
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response