close
DesignDolgozószobaKönyvtár

8 tényező a megfelelő irodai székek kiválasztásához!

1457722720357

8 tény, amelyeket tudnia kell a megfelelő irodai székről

Naponta körülbelül hét és fél órát töltünk ülve. Ha az irodában dolgozó emberekhez tartozik, akkor minden bizonnyal irodai széket használ. A megfelelő irodai szék nem csak a hátfájást enyhíti, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Ezért, amikor ezt a bútordarabot kiválasztja, nagyobb figyelmet kell fordítania a következő jelenségekre.

1. Kartámasz az irodai széken

A kartámasz az egyik olyan jelenség, amelyhez az emberek már hozzászoktak. Sőt néhányan nem tudnak nélkülük dolgozni, de vannak olyanok, akik nem képesek azokkal dolgozni. A kartámaszokat azonban nemcsak jó ötletnek lehet tekinteni, hanem orvosi szempontból olyan eszköznek, amely megkönnyíti a vállak és a felsőkarok tartását, amely enyhíti a nyak és a nyakcsigolyák feszültségét. Nagyon fontos, hogy a kartámaszok ne csak magasságban, hanem mélységben is állíthatók legyenek, mert éppen e beállítás segítségével lesznek megfelelőek a felhasználója méreteihez. A kartámaszok vízszintes beállítása szintén gyakorlati funkcióval bír, biztosítva a kéz alsó részének, a tenyér és az ujjak mozgását, valamint hatékonyan enyhíti a kéz izmainak és inaknak a megterhelését. A kartámaszoknak legalább 20 cm hosszúnak és 4 cm szélesnek kell lenniük. Ideális elhelyezésük 20-25 cm az ülés felett.

Irodaszék Boss Vintage barna

Irodaszék Boss Vintage barna

2. Irodai szék háttámlája

Az irodai szék háttámlájának minél nagyobb támogatást kell nyújtania a felhasználó hátának, üljön az bármilyen pozícióban. Ebben az esetben az egyedi beállítások nagyon fontosak. A háttámlának követnie kell a gerinc természetes S alakját. A csípőtámasz az alsó részén ívelt, megakadályozva a hátfájást és csökkentve a nyomást a csípő csigolyák közötti lemezekre.

Irodai szék Froom fekete
Irodai szék Froom fekete

3. Irodai szék ülése

Az irodai szék ülésének anatómiai szempontból olyan alakúnak kell lennie, hogy a felhasználó teljes mértékben ki tudja használni az ülési részét.

4. Szék mechanizmusa

A szinkron ülésmechanizmus stimulálja a dinamikus ülést. A dinamikus ülés során az embernek állandó mozgással kell rendelkeznie. Ilyen módon a test folyamatosan akaratlanul mozog és egy kicsit edz. A dinamikus ülés szerepe az anyagcsere folyamatainak stimulálása is, oly módon, hogy az izmok folyamatosan oxigént kapnak. Az egyedi testtömeg beállítása azt jelenti, hogy ugyanaz a hatás érhető el, akár a felhasználó nehéz, akár könnyű, ezáltal biztosítva a kényelmes támaszt bármilyen helyzetben.

5. Nyak támasza

A nyaktámasz hasznos kiegészítő az egészséges ergonómiai üléshez. A háttámla kiterjesztéseként támogatja a nyaki csigolyák területét, enyhíti a vállak és a nyak izomfájdalmait – különösen nagyon túlterhelt pozíciók esetén, ilyen például a pozíció telefonos kommunikáció során. A nyaktartónak tartalmaznia kell egy olyan funkciót, amely lehetővé teszi a szék magasságának beállítását.

Irodai szék Julio
Irodai szék Julio

6. Kárpitozás és anyag burkolat

A kárpitozás és az anyag választása nemcsak esztétikus szempont, de az irodai szék hőszabályozó és ergonómikus tulajdonságaival is rendelkezik. Minőségüket és a helyes választást leginkább a forró nyári napokon lehet ellenőrizni. Ha az anyag tapad a bőrhöz, akkor nem a legjobb választás. Az ülés maximális kényelme érdekében minden ülésnek olyan anyagú burkolattal kell rendelkeznie, amely elnyeli a nedvességet és a hőt.

A termoregulációs funkciókhoz hasonlóan a kárpitozás is nagyon hasznos lehet az ergonómiai területen. A levegővel töltött habfal külön-külön reagál a testtömegre és a mozgásra, azaz ha nyomást érez, a levegőt óvatosan átirányítja a testhelyzet támogatására, elkerülve ezzel a gerincre alkalmatlan helyzetet, és elősegítve a dinamikus ülést.

Irodai szék Jett világosbarna
Irodai szék Jett világosbarna

7. Kar funkciója

A karok funkciói egy irodai szék részei, amelyek segítségével a felhasználó az ergonómiai tulajdonságokat állíthatja be – más szóval, gombok, karok és kapcsolók. Ideális esetben az összes funkció ülő helyzetből könnyen kezelhető. A karoknak könnyen kell működniük kézzel, csúszásmentesnek kell lenniük és fontos, hogy intuitív módon használhatók legyenek.

Irodai szék Harry szövet / fehér
Irodai szék Harry szövet / fehér

8. Irodai szék minősége  

Az ideális irodai széknek legalább „GS“ címkével kell rendelkeznie. Ezeknek a betűknek a rövidítése Geprfüfte Sicherheit, ami azt jelenti, hogy „biztonság szempontjából tesztelték”. Ez a címke garantálja a felhasználó számára, hogy a szék megfelel a termékminőségre vonatkozó törvényi követelményeknek, vagyis, hogy egy szék sem hagyhatja el a gyártócsarnokot, amíg nem tesztelték le teljesen.

A helyes döntés az irodai szék kiválasztásakor

Irodai fotel vásárlásakor sok dologra kell gondolni, mielőtt a helyes döntést meghozza. Ez a rövid útmutató azonban segít megkülönböztetni az egyes irodai székek funkcióinak fontosságát a szék kiválasztásakor.

 

Modern iroda vagy otthoni munkaszoba? Próbáljon ki „csináld magad“ ötleteket.  A következő cikkben még több tanácsot talál itt.

Tags : dolgozoszobairodairodai asztalirodai butorirodai szek
Miroslava Sabolová

The author Miroslava Sabolová

Leave a Response