close
Konyhabútorok

Fából készült székek – 2 típus, melyeket ismerünk

Egy fából készült szék gyakran egyértelmű választás belsőtérbe és külsőtérbe is. Gyakran azonban nem vesszük észre, hogy egyértelmű különbségek vannak a belsőtéri és a külsőtéri székek között. Annak ellenére, hogy külső bútorokat elhelyezhetünk egy lakásban extrém járulékos károk nélkül, a belső székek sokkal bonyolultabb módon bánnak a kültéri környezet elemeivel. A megfelelő fabútor kiválasztásakor mindig figyelembe kell vennie azokat a körülményeket, amelyekbe beilleszti. Ma elmondjuk a fő különbségeket a lakásba tartozó fából készült székek és a teraszon elhelyezett fa székek között.

Las Palmas szék
Las Palmas szék

Tartósabb anyag

Az első jelentős különbség az anyag tartóssága és ellenállása. A kültéri fából készült székek esetében a tömör fa anyagot gyakran kiegészítik például alumínium elemekkel, amelyek növelik a szerkezet tartósságát. Az alumínium rozsdamentes, így a kültéri bútorok gyártásához használt ideális anyagok egyikét képviseli.

A belsőtéri székeket olyan szerkezet jellemzi, amely különös figyelmet fordít a könnyűségre. A tervezők számolnak azzal, hogy a székeket gyakran áthelyezik egyik helyről a másikra. És nem kell ellenállniuk az erős szélnek sem. Építésük kevésbé tartós, mivel feltételezve van, hogy stabil belső környezetben lesznek elhelyezve.

Felületkezelés

A belsőtéri székek elsősorban napfénynek, pornak és szennyeződésnek vannak kitéve. Felületkezelésüket úgy tervezték, hogy ezekkel a tényezőkkel birkózzanak meg. A lakásban a környezet stabil, és a gyártók a stabil páratartalomra is számítanak, amelyet az egészség fenntartása érdekében 40–45% tartományban kell tartani (magas páratartalom mellett a kórokozók és gombák szaporodnak, a száraz levegő viszont problémákat okoz a légzőrendszerben).

A kint elhelyezett fa székeknek azonban nagyobb problémával kell megbirkózni. Változó páratartalom, hőmérsékleti ingadozások, napfény és a penész, zuzmókban és fapusztító gombákban gazdag környezet. Mindezeket a fakezelés során figyelembe kell venni. A teraszra lévő fa székek tehát sokkal bonyolultabb felületkezelésen mennek át. Az év folyamán is gyakoribb és igényesebb ellátást igényelnek.

Étkezőszék Aang
Étkezőszék Aang

Textil elemek

A kényelem fenntartása érdekében a székek textil elemeket tartalmaznak ülések vagy párnák formájában. A belső terekben főleg kiömléssel vagy foltok kialakulásával számolunk. Ezért ezeket az elemeket könnyen tisztítható huzattal látják el. Gyakran nem lehet elválasztani a textilrészt a szék testétől.

Ez a mechanizmus óriási problémát jelentene a külsőtéri környezetben. A külső fa székek textilrészeinek nagyon könnyen elválaszthatónak kell lenni, és nem lehetnek a bútor állandó részei. Huzatuk sokkal tartósabb, mivel figyelembe vannak véve a kültéri környezet tényezői.

Új bútorok kiválasztásakor gyakran küzdünk ötleteinkkel és a rendelkezésre álló helyiséggel. A fő probléma gyakran az étkezőasztal. Hogyan biztosíthatunk elegendő helyet az egész család számára, ha otthonunk a kisebb kategóriába tartozik? Olvassa tovább a cikkünket itt.

Mint mindig, köszönjük a cikk elolvasását. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, ossza meg velünk a megjegyzés szakaszban!
Tags : belsőtérkülsőtérszékek

Leave a Response