close
Világítás

A lámpának forrásra van szüksége – vagy hogyan válasszunk megfelelő izzót?

Výber správnej žiarovky

A lámpának forrásra van szüksége

Egy modern lámpa csak fele a szépségnek. A legjobb választani egy olyan lámpát, amely több árnyalattal rendelkezik, és kiválaszthatja, hogy hányat kapcsol be, és mennyi fényt igényel.

A klasszikus Edison izzó otthonunkban már lecsengett. A technológia és a tudomány fejlődésének köszönhetően manapság már többféle izzó közül tudunk választani. Tudja mi az lumen és a CRI? Ismeri a tompítható izzókat? Hallott már a fény hőmérsékletéről? Ha igen, akkor egy kompetens felhasználó, gratulálunk! Ellenkező esetben nem lehet világítást használnia, muszáj egy kis oktatást venni. A hagyományos izzólámpák kivételével, még három legkelendőbb technológia létezik a piacon – halogén izzók, kompakt fénycsövek és a LED égők.

1.Halogén égők/izzók

A halogén izzó meg van töltve halogén gázzal, leggyakrabban jóddal vagy brómmal.

Magasabb hőmérsékleten működik, mint egy standard égő, ami magasabb fényerőt eredményez. Beltéri helyiségben használják erős spot lámpába. További előnye a valódi színvisszaadás, klasszikus izzó design, tompítás lehetősége, azonnali világítás és alacsony vételár. Vonzza rajongóit klasszikus megjelenéséért is, amely illeszkedik a luxus, retro vagy barokk lámpákba is.

A tartósság és az energiamegtakarítás a legalacsonyabb a másik két technológiához képest. A halogén égő világításkor melegszik.

2.Kompakt fénycsövek

Az energiatakarékos kompakt fénycsöveket kisebb méretű – kompakt méretű fénycsöveknek nevezzük, amelyek a hagyományos égők gazdaságosabb pótlására szolgálnak.

A fénycsövek előnye a nagyobb energiamegtakarítás és hosszabb élettartam a halogénlámpákhoz képest.

Hátránya a magasabb vételár. Lassabb indítási idő és jelentősen csökken az élettartam hideg környezetben és a rövid időközönként gyakori kapcsolása a folyosók, lépcsők, pincék és háztartási helyiségek, valamint a WC-k és a fürdőszobák kívülállójává teszi. Fontos figyelembe venni a környezeti terheket is, mivel a fénycsövek higanyt tartalmaznak és így veszélyes hulladékot képeznek. A tompítás csak tompíthatóként megjelölt típusok esetén lehetséges.

3.LED égők/izzók

A LED rövidítést jellzi a light-emitting diode vagy egy fénykibocsátó dióda, amely szűk spektrális fényt bocsát ki, amikor áthalad egy elektromos áramon.

A LED-izzókra a legnagyobb energiamegtakarítás jellemző, nagyon hosszú élet, színválasztás és azonnali indítás. Nem világítanak káros ultraibolya vagy infravörös sugárzást, (nem melegednek fel). Ökológikusak és ellenállnak az ütéseknek, hidegnek. A LED-izzók modern lámpatestekhez alkalmazhatók.

Hátránya a magas vételár és a tompítás lehetősége, csak tompíthatóként megjelölt típusok esetén lehetséges.

Ha már figyelembe vette az egyes technológiák összes előnyét és hátrányát és kiválasztotta az Önnek megfelelőt, a siker félútján haladunk. Már csak annyit kell tennie, hogy kiválasztja a megfelelő darabot, amely illeszkedik a lámpatestéhez és megfelel a belső igényeknek. Néhány kulcsfontosságú tényezőt figyelembe kell venni:

Az égő menete

A menet egy nagyon fontos jellem, amely nélkül izzót nem vásárolhat, vagyis vehet, de nem muszáj hogy sikerüljön betelepíteni a lámpába. Tehát, mielőtt egy üzletbe látogatna, mindig derítse ki, hogy milyen menetre van szüksége. A csillárokban a leggyakoribb egy klasszikus, nagy menet, E27 jelöléssel vagy egy kicsi E14-el. A spot lámpák vagy a modern dizájn lámpák menetei gyakran különböznek egymástól.

Megfelelő menet - nélküle nem fog menni.
Megfelelő menet – nélküle nem fog menni.

Izzó mérete és alakja

A modern izzók sok esetben nagyobbak, mint a klasszikus Edison izzók. Ha nem biztos magában, óvatosan mérje át a lámpatest helyét. Az esetben, ha a helyiségbe egy csodálatos csillár dominál, ne rontsa el a benyomást egy nem megfelelő izzóval. A Kingdom II típusú luxus csillár feltárt izzókkal klasszikus formák kevésbé feltűnő modelljeit kéri. Tehát azért ügyeljen a tervezésre is. Árnyékolása számtalan finom fémláncból áll, amely szépen csillog a 4 izzó fényének köszönhetően.

Luxus csillár Kingdom II
Luxus csillár Kingdom II

Fényteljesítmény

Az adattípus 4W LED-es izzó ugyanolyan fénnyel rendelkezik mint a 40W klasszikusok, csak pontatlanok. Megbízható informatív értéket arról, hogy egy izzó mennyi fényt bocsát ki, csak a fényáram vagy másnéven a fényteljesítmény ad. Ezt lumenekben adják meg. Például, ha 40W Edison izzót szeretne cserélni, körülbelül 430 lm-nél kell keresni.

A fény színe

Világos színhőmérsékletnek is nevezik és jelzi a kibocsátott fény árnyékát. Az értéket Kelvinben (K) fejezik ki – az eladó lámpák értéke 2700K és 6500K között mozognak. A melegebb fehér árnyalatok színben megközelítik a klasszikus izzót, pihenő és relaxációs területeken használják. A mindennapi belsőterekbe alkalmasak nappalikba vagy hálószobákba. A hűvösebb árnyalatok növelik az aktivitást és alkalmasak mindenhova, ahova jó láthatóság szükséges. Tehát válassza őket konyhába, fürdőszobába vagy a luxus dolgozószobába.

Válassza ki a fény színét a lámpa helyének és beállításainak megfelelően.
Válassza ki a fény színét a lámpa helyének és beállításainak megfelelően.

Színvisszaadási index

Különösen a LED-izzók esetében található CRI (color rendering index) jelzés alatt. Értéke azt jelzi, hogy a világítás melletti belső színek mennyire valódinak tűnnek. Belső térben ajánlott a 80-nál nagyobb értékű izzók, ugyanakkor a legtöbb gyártó alacsonyabb CRI-vel (általában körülbelül 70) égőt ajánl. Egy nagyon alacsony CRI fényében az emberek természetellenesen viselkednek és a tárgyak szürkés árnyalatot kapnak. Ha a gyártó nem adja meg ezt az értéket, jobb, ha hozzá fizet egy olyan izzóért, amelynél a gyártó megadja ezt a paramétert – többnyire minőségesebb termékekről van szó. És biztosan nem akarja, hogy a modern lámpája és fénye csak a rossz izzó miatt nézzen ki rosszul.

Egy nagyon fontos érték - tudott róla?
Egy nagyon fontos érték – tudott róla?

Fényszórási szög

Különösen fontos a LED-izzók esetében, azok alakjától függ ez a szög. Ha a helyiséget egy LED égővel szeretné kivilágítani a csilláron, válasszon gömbös vagy kukorica alakú izzót. A jelenlegi trend azonban a gyengébb fényforrások használata, ahol irányított LED-izzót is lehet használni.

Ha nem tudja hogyan változtassa meg optikailag szobáját, szívesen adunk Önnek tanácsot cikkünkben.

Mint mindig, köszönjük a cikk elolvasását. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, ossza meg velünk a megjegyzés szakaszban!
Tags : asztali lámpacsillárégőizzólámpákvilágítás

Leave a Response